Sunday, February 24, 2013

Chef Lily : Char Kuey Teow



Bahan-bahan :
Kuey Teow (halus)
Bawang putih
Telur
Udang
Cili boh (bancuh sikit dengan air panas)
Kicap manis (bancuh sedikit dengan air panas, letak gula dan garam secukup rasa)
Air
Gula
Garam
Taugeh
Minyak

Cara-cara :

  1. Panaskan minyak (sikit je dalam 2 sudu besar), goreng kuey teow. Agak-agak dah sebati dengan minyak, boleh angkat.
  2. Kalau minyak sikit, tambah sikit. Goreng udang, agak-agak dah merah tu, tumiskan bawang putih dan cili boh.
  3. Masukkan kuey teow dan taugeh tadi, kecikkan api. Masukkan kicap yang dah dicairkan tadi. Ikut suka. Biasa dalam 4 senduk kecik. Besarkan api..bila dah mendidih sikit, pecahkan telur dan kacau.Nampak macam telur dah masak. Boleh tutup api dan hidangkan.
  4. Selamat untuk dimakan. Boleh taruk kerang, kucai ikut selera masing-masing.


No comments:

Post a Comment