Bahan-bahan :
Fresh water prawns / Udang galah
1-2 biji Telur
Butter / Mentega
Daun Kari
Cili Padi
Bawang putih
Bawang besar
Garam
Kunyit
Gula
Cara-Cara :
- Perapkan udang dengan garam, kunyit dan sedikit gula. Goreng sehingga keemasan. Jangan lama sangat, nanti udang keras sebab overcooked. Angkat dan toskan.
- Untuk buat Egg Floss. Pukul telur (kalau telur grade A, asingkan jangan banyak sangat putih telur) dengan garam sampai kembang. Kira nampak macam buih-buih tu. Sementara tu panaskan minyak baru (kalau guna minyak lama nanti cepat hitam) . Pastikan minyak betul-betul panas. Tuangkan bancuhan telur tadi, sikit demi sedikit. Sambil dalam kuali tu, teruskan mengacau. Okay, ni memang nak kena cekap, sambil tuang sambil kacau.
- Goreng sampai garing. Jangan risau, nanti akan ada buih-buih terjadi. Abaikan, teruskan mengacau.
- Lepas tu, angkat dan tos guna kicthen towel yang bermutu tinggi. Letak 2-3 lapis pun takpe. Memula memang telur tu macam lembik. Nanti lama-lama dia garing.
- Dah tos tu, panaskan butter sikit. tumis bawang putih , cili padi , bawang dan daun kari. Masukkan udang yang dah goreng tadi. Gaul-gaul. Tabur gula sikit. Gaul lagi. Masukkan floss tadi. Gaul kejap. Macam balik-balikkan dia. Pastuh terus angkat dan hidang.
- Siap!
Tips :
- Kalau goreng guna butter, kena hati-hati sebab butter cepat hangus.
- Masa goreng floss, memang akan naik buih-buih minyak. Tapi keep on kacau. Make sure minyak maintain panas.
- Tos betul-betul sebab tak nak nanti minyak bergenang.
Selamat mencuba! :)
No comments:
Post a Comment