Friday, February 8, 2013

Chef Lily : Butter Prawn with Egg Floss

Sebab suka makan, adik pun suka makan. Kalau beli dekat restaurant (susah carik) satu plate dalam RM25-45. So decide belajar buat sendiri. Sambil google recipe dan tengok rancangan memasak ya.



Bahan-bahan :
Fresh water prawns / Udang galah
1-2 biji Telur
Butter / Mentega
Daun Kari
Cili Padi
Bawang putih
Bawang besar
Garam
Kunyit
Gula

Cara-Cara :


  1. Perapkan udang dengan garam, kunyit dan sedikit gula. Goreng sehingga keemasan. Jangan lama sangat, nanti udang keras sebab overcooked. Angkat dan toskan.
  2. Untuk buat Egg Floss. Pukul telur (kalau telur grade A, asingkan jangan banyak sangat putih telur) dengan garam sampai kembang. Kira nampak macam buih-buih tu. Sementara tu panaskan minyak baru (kalau guna minyak lama nanti cepat hitam) . Pastikan minyak betul-betul panas. Tuangkan bancuhan telur tadi, sikit demi sedikit. Sambil dalam kuali tu, teruskan mengacau. Okay, ni memang nak kena cekap, sambil tuang sambil kacau.
  3. Goreng sampai garing. Jangan risau, nanti akan ada buih-buih terjadi. Abaikan, teruskan mengacau.
  4. Lepas tu, angkat dan tos guna kicthen towel yang bermutu tinggi. Letak 2-3 lapis pun takpe. Memula memang telur tu macam lembik. Nanti lama-lama dia garing.
  5. Dah tos tu, panaskan butter sikit. tumis bawang putih , cili padi , bawang dan daun kari. Masukkan udang yang dah goreng tadi. Gaul-gaul. Tabur gula sikit. Gaul lagi. Masukkan floss tadi. Gaul kejap. Macam balik-balikkan dia. Pastuh terus angkat dan hidang.
  6. Siap!
Tips :

  • Kalau goreng guna butter, kena hati-hati sebab butter cepat hangus. 
  • Masa goreng floss, memang akan naik buih-buih minyak. Tapi keep on kacau. Make sure minyak maintain panas.
  • Tos betul-betul sebab tak nak nanti minyak bergenang.
Selamat mencuba! :)



No comments:

Post a Comment